Kuru meyveler özellikle de sağlıklı beslenmek isteyenlerin hayatında önemli bir yere sahip. Günlük yaşantımızda kahvaltıda, ara öğünlerde, ders aralarında, spor öncesinde, bir şeyler izlerken, iş molasında tükettiğimiz kuru meyveler hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? İçerisinde zararlı katkı malzemeleri bulunmadığı için büyük küçük herkesin güvenle tercih ettiği kurutulmuş meyvelerin çeşitleri ve faydaları neler?
Taze meyvelere oranla daha fazla antioksidan içeren kurutulmuş meyveler, içerisindeki suyun yok edilmesiyle hazırlanır. Günümüzde bu işlem farklı şekillerde uygulanabiliyor. En bilineni güneşte kurutmak olsa da fırınlamak, kurutma ve soğutma makinelerini kullanmak, dondurarak kurutmak gibi yöntemler de teknolojinin ilerlemesiyle hayatımıza girmiştir.
Kurutulmuş meyveleri tek başına tüketebileceğiniz gibi dilerseniz sabah kahvaltınızda yulafla karıştırabilir, sağlıklı atıştırmalık toplar hazırlayabilir, salatalarınıza tat vermesi için ilave edebilir ya da tatlılarınızda doğal şeker olarak kullanabilirsiniz. Fakat tabii ki bu meyvelerin de tıpkı tazeleri gibi fruktoz içerdiğini unutmamalısınız. Yüksek kalori ve şeker alımını engellemek için porsiyonlarınıza dikkat etmelisiniz.
İçerisindeki su miktarı %10-20 seviyelerine düşürülürken bir yandan da vitamin, mineral ve lif değerlerini koruyan kurutulmuş meyveleri ara öğün olarak kontrollü bir şekilde tüketirseniz pek çok faydasını görürsünüz. Genel olarak vücuda enerji veren ve hazmı kolaylaştıran kuru meyveler farklı problemlere de fayda sağlayabiliyor.
Kuru meyvelerin en iyi yanı raf ömrü uzun olduğu için taze meyvelere göre yanımızda kolaylıkla taşıyabiliyor ve doğrudan tüketebiliyor oluşumuz. Üstelik şeker ilavesiz ve koruyucusuz kuru meyveler tüketmek size bolca mineral, antioksidan, lif ve enerji sağlıyor. Peki kurutulmuş meyve çeşitleri ve faydaları neler?
Çilek Kurusunun Faydaları
Elma Kurusu Faydaları
- Bolca lif içerdiği için sindirime yardımcı olur ve tok tutarak kilo verme sürecinize katkıda bulunur.
- Tansiyonu ve kandaki kolesterolü düşürür.
- Antioksidan olduğu için vücut direncini destekler ve hastalıklardan korur.