Sağlıklı Bilgiler Tem 29
İle emre495_25l0t9wr 0 Yorum

Özellikle gıda sektöründe son zamanlarda çok yaygın olarak kullanılan “organik” ifadesi; kimyasal madde kullanılmadan, üretimden tüketime kadar sertifikalı ve kontrollü tarımsal üretim yapılması anlamına gelmektedir.

Organik tarımın amacı doğaya zarar vermeden insan ve geri kalan tüm canlıların sağlığını korumaktır. Saf ve doğal olmayan hiçbir madde organik tarımda kullanılmaz, tarımın sürekliliği sağlanır, çalışanların menfaati korunur. Bu nedenle sadece üretim şekli değil aynı zamanda yaşam biçimidir. Organik ürünler üretilirken yabancı madde kullanılmadığı için tüketilirken de vücudun dengesini bozmaz.

24 Haziran 1991 tarihinde Avrupa Birliği ülkeleri arasında organik tarımı düzenlemek ve denetlemek adına 2092/11 sayılı yönetmelik yürürlüğe girmiştir. Avrupa Birliği’ndeki organik tarım mevzuatına uyum sağlamak için Türkiye’de 03.12.2004 tarihinde “Organik Tarım Kanunu” yayınlanmıştır.

Organik ürün sertifikası

Organik ürün sertifikasının alınabilmesi için Avrupa Birliği standart ve kurallarına göre Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği sertifika kuruluşlarının organik tarım yapılan yerleri sertifikalandırmaları gerekmektedir.

Sertifikanın alınabilmesi için:

• Tarlanın denetlenmesi ve sertifikalandırılması

• Çiftçinin eğitilmesi ve denetlenerek sertifikalandırılması

• Tohumun denetlenerek sertifikalandırılması

• Doğal gübrenin denetlenerek sertifikalandırılması

• Doğal böcek ilacının denetlenerek sertifikalandırılması

• Yetişen ürünün denetlenerek sertifikalandırılması

• Ürünü işleyenin denetlenerek sertifikalandırılması

• Ürünü paketleyip pazarlayanın denetlenerek sertifikalandırılması gerekmektedir.

Sertifikaların her üretim döneminde ücreti ödendiği için organik tarım ürünleri daha pahalı fiyatlarda satılmaktadır. Ayrıca doğal tohum ve doğal gübre kullanımı, traktör ve tarım araçlarının kullanılmamasından dolayı işçi maliyetlerinin yükselmesi organik ürünlerin fiyatlarının yüksek olmasına neden olmaktadır. Organik ürün üreten işletmeler günümüzde genellikle küçük işletmelerdir. Bu nedenle de birim maliyetler yüksektir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu, doğal ve köy ibaresi altında satılan ürünlerin organik ürün olup olmadıklarıyla ilgili tüketicilerin kafasında oluşan soru işaretleridir. Doğal ve köy kelimesi organik kelimesini karşılamamaktadır. Organik ürün üreten üreticiler ürettikleri her ürün ile ilgili sertifika alırlar ve denetlemeye girerler. Örneğin, organik tavukların ne yediklerinden, nerede gezindiklerine kadar her şeyi kontrol altındadır. Köy tavukları için ise bunu söylemek mümkün olmaz. Verilen yemlerin ne olduğunu veya nerede gezinip ne yediklerini bilemeyiz.

Sağlıkla kalın.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.